2017-utgaven av Grenlandsmafiaens Telemark-serie har Dalen hotell som tema.
På fremsiden ser vi hele hotellbygget sett fra den engelske hagen som går fra hotellet ned til vannet. På baksiden ser vi inngangspartiet til hotellet.
Coinen er sporbar på geocaching.com, har eget icon, 3D front og 3D bakside.
Størrelsen er som vanlig 50,8 x 33,8 x 3,5 mm
Coinen kommer i de samme tre valører som de tidligere i denne serien:
- Antikk Kobber (100 eks)
- Antikk Sølv (100 eks)
- Børstet Gull LE (50 eks)
Gullcoinene selges kun som del av komplett
sett og kun til Grenlandsmafiaens medlemmer.
Klikk på bildene for å se større versjoner.
Coinene selges kun direkte fra oss i Geocaching i Grenland.
Prisen er den sammen som vi har hatt de siste par årene, kr. 125,- pr stk.
Medlemmer får kr. 25,- i rabatt pr. coin.
I tillegg kommer forsendelseskostnader
dersom coinen må sendes.
Alternativt kan henting i Skien eller utlevering på event avtales.
Bestilling gjøres ved å sende en epost til bestilling@grenlandsmafiaen.no
Følgende informasjon må være med:
- Antall du ønsker av hver valør
- Ditt Nick
- Navn og adresse
- Om coinene skal sendes eller om du vil hente dem i Skien eller på event.
Vær oppmerksom på at faktura blir sendt til den epostadressen bestillingen er sendt fra.
For medlemmer: Gullcoinen selges kun som del av fullt sett til
medlemspris kr. 300,-
Om temaet for coinen
Dalen Hotel er et hotell som ligger på Dalen i Tokke kommune i Telemark. Det er tegnet av arkitekten Haldor Larsen Børve, og sto ferdig i 1894. Bygningen er i overdådig, romantisk stil med dragehoder, tårn, spir, altaner, utspring og gesimser, og blir ofte markedsført som «eventyrhotellet». Bygningen er i 2 1/2 etasjer og har ein monumental plassering som eit slottsanlegg. Midtpartiet vart dominert av ein sentral hall gjennom alle etasjer og med overlys. Foran hallen står to rikt dekorerte tårn. Ut frå sentralhallen går to lange fløyer symmetrisk ut til hver side og ender i tverrstilte bygningsdeler som gir ein rik og sammensatt bygningskropp. Bygningen er oversådd med ein rikdom av tårn, gavler og verandaer. Detaljene er dels i sveitserstil, dels inspirert av stavkirker og gamle norske loft og stuer, med svalganger, portaler og dragehoder. Hotellet har 42 rom.
Hotellet som er på nesten 4 500m² er en av de største trebygningene i landet. Hotellets fasader, lobby, den store hallen med originalt blyglasstak fra Berlin 1894, salongene og den berømte spisesalen er som da hotellet åpnet i 1894. Hotellrommene er stort sett som originalt, men moderne bad ble installert i 2007. Å kombinere et besøk på Dalen Hotel med en seilas på Telemarkskanalen med en av kanalbåtene er en kulturhistorisk reise tilbake i tid sammen med moderne service og komfort. Hotellet er sesongåpent fra påske til ut oktober da bygningen ikke egner seg for vinterdrift.
Historie
Turiststrømmen til Dalen var stor allerede på 1800-tallet på grunn av Telemarkskanalen, men Dalen manglet et luksushotell for de rike og prominente gjestene. Med inspirasjon fra blant annet stavkirker og vikingtiden ble hotellet oppført i 1894. Hotellet ble kjent over hele Europa og det engelske aristokratiet kom hit. Kong Oscar II var gjest her, det var også keiser Wilhelm av Tyskland og kong Leopold II av Belgia. Hit kom også kong Haakon VII og dronning Maud med daværende kronprins Olav.
Under andre verdenskrig tok tyskerne over hotellet, og interiør ble fjernet mens bygningene forfalt. Etter krigen ble det gjort flere forsøk på å få til drift ved hotellet uten at det lykkes, og hotellet fortsatte å forfalle. Til slutt var det så ille at man vurderte å bruke hotellet til en brannøvelse for det lokale brannvesenet. På begynnelsen av 80-tallet var det to personer som fattet interesset for hotellet, den ene var Berit Ås som ville lage et kvinneuniversitet og den andre var Åge Samuelsen. Kvinneuniversitet skulle undervise kvinner i alle aldre, med ulik bakgrunn, og fra alle land. ”Dette må ikkje skje”! Tordnet den kjente predikanten Aage Samuelsen og sa at Herren hadde sagt til han at han skulle kjøpe hotellet. ”Et kvinneuniversitet vil bare skjemme ut Telemark”, sa han. Og for 750 000 kroner fikk han kjøpt hotellet i 1983 for å gjøre det om til et kristent senter. Det var da svært nedslitt men han hadde tro på framtiden for hotellet. Han brukte flere millioner på restaurering, men lyktes ikke med å få reist nok kapital til å fullføre restaureringen av bygningene. Han gav likevel hotellet mye oppmerksomhet og PR. I 1987 måtte han til slutt gi opp drømmen og hotellet gikk på tvangssalg i 1987, noen måneder før Samuelsen døde. De nye eierne måtte både restaurere det som Samuelsen og hans prosjekt ikke hadde fått gjort noe med i tillegg til å gjøre om en del som var gjort uten å ta tilstrekkelig hensyn til byggets historie. Omsider kunne hotellet åpne igjen i 1992.
Hotellet fikk i 2000 verneorganisasjonen Europa Nostras høyeste pris – sølvmedalje – for bevaring av hotellet som et unikt kulturminne. Dalen Hotell er og tildelt Olavsrosa som fyrtårn i Norsk Kulturarvs produktspekter. Innehavere av kvalitetsmerket Olavsrosa har en sterk profil i formidlingen av norsk kulturarv. Mottoet «Olavsrosa – våre beste opplevingar» stiller høye krav til produktkvalitet og vedlikehold av denne kvaliteten. Riksantikvaren har beskrevet Dalen Hotel som det mektigste, mest storslåtte og best bevarte av alle de gamle sveitserhotellene.
Dalen Hotells historie omtaler også den berømte Miss Greenfield, den engelske ladyen som ankom hotellet på slutten av 1800-tallet. Hun fødte angivelig et barn på rom 17, og reiste senere tilbake til England uten å si ifra til noen på hotellet. Døren til rommet var barrikadert, og etter at folket på Dalen hadde brutt opp døren, fant de et dødt barn. Det vites ikke om ladyen drepte sitt barn selv, eller om det var dødfødt, men uansett skulle hun stilles for retten i England. Hun tok sitt eget liv før rettssaken begynte, og vandrer i dag hvileløst omkring på hotellet. Det sies at spesielt menn som sover på dette rommet, merker hennes nærvær, og det bør ikke legges noe oppi vuggen på hennes rom.
Hotellet og Telemarkskanalen har etter de senere års oppgraderinger og istandsettelser gjenvunnet sin posisjon som en av Norges mest unike reiselivsattraksjoner og opplever i dag stor tilstrømning av besøkende fra inn- og utland.
Kilde: Wikipedia, Hotellets hjemmeside, lokalhistorewiki.no
og telemarkshistorier.no