Greasemonkey - Norske kart på geocaching.com PDF Skriv ut E-post
Skrevet av GorgonVaktmester   
lørdag 10. mars 2012 18:29
Dette scriptet fungerer ikke for tiden.

Kosunde som har laget scriptet har sagt han ikke kommer til å vedlikeholde dette scriptet da det har kommet et annet script som er bedre.

Dette kan du lese mer om i Wiki'en på GCinfo.

Klikk her for å gå til Wiki-artikkelen

Ved oppdateringen 14.02.12 gjorde Groundspeak to vesentlige ting med kartfunksjonen på geocaching.com.
1) Det som lenge har vært kjent som "betakart" ble gjort til permanent kart, men da i en noe endret versjon ift. slik betakartene har sett ut.
2) GoogleMaps ble kuttet ut med henvisning til at Google ville begynne å ta seg betalt fra websteder med mye trafikk som benyttet kartene deres.

Pkt. 1 er det delte meninger om, og det er det ikke stort å gjøre med. Pkt. 2 ble tatt i mot overveldende negativt. og det varte ikke lenge etter at denne endringen var kjent før det dukket opp flere Greasemonkey-scripts som gjør noe med nettopp det. Her i Norge ble det gjennom en tråd på GCinfo-forumet gjennomført en dugnad som ikke bare fikk tilbake Google Maps, men også kartene fra Startkart og Eniro (gulesider.no).

Denne artikkelen viser hvordan du får tilbake Google Maps + noen flere kart som er spesielle for Norge.

 

Da Groundspeak kuttet ut Google Maps erstattet de dem med 6 andre kart som du kunne bytte mellom ved å føre musen opp til et ikon øverst i høyre hjørne på kartet. Da åpnet det seg en meny med de forskjellige kartene:

Og de forskjellige kartene ser slik ut (klikk på kartene for å se dem i full størrelse):

MapQuest
CloudMade
OpenStreetMap OpenCycleMap

Men vent litt... Skal det ikke være 6 kart?? Jo, egentlig, men MapQuest Aerial og MyTopo har ikke data for oss, så da ble det bare helt hvitt og totalt ubrukelig...

Som dere ser er ingen av disse kartene spesielt gode. Alle fire er basert på data fra OpenStreetMap prosjektet som er en stor dugnad med innsamling av kartdata, og er derfor av særdeles varierende kvalitet avhengig av stedet du befinner deg. Altså ønsker vi å få tilbake Google Maps + få inn noe flere kart.

Det første du må gjøre er å klargjøre browseren din for bruk av Greasemonkey scripts. Hvis du ikke allerede har gjort det, har vi en artikkel her som beskriver det: Hvordan klargjøre browseren for bruk av Greasemonkey scripts. Når det er gjort er det bare å installere scriptet som du finner her: Norske kart for Geocaching.com

Når scriptet er installert har du fått inn 9 kart til, 4 fra Statens Kartverk, 4 fra GoogleMaps og Eniro Aerial:

Statens Kartverk - Topografisk
Statens Kartverk - Gråtoner
 
 Statens Kartverk - Raster
 Statens Kartverk - Sjø
Google Maps
Google Hybrid
 Google Satelite
Google Terrain
 
Eniro Aerial  

Kartene fra Statens Kartverk er helt klart de beste kartene, men naturlig nok fungerer de kun for Norge. Skal du til utlandet må du bruke ett av de andre kartene. Når det gjelder fly-/satellittfotoene er Googles best på "litt avstand", men når man zoomer inn på nære detaljer er Eniros bilder veldig ofte bedre.

Litt om bruken av scriptet

Som tidligere nevnt bytter du mellom de forskjellige kartene ved å holde musen over "knappen" øverst til høyre i kartet.  En meny med de tilgjengelig kartene kommer frem og du klikker på det kartet du vil bytte til. Når scriptet er installert er det Statens Kartverks Topografiske kart som kommer opp som standard, fordi det er det antatt beste karte for oss her i Norge uansett hvor vi er.

Om du benytter Firefox som nettleser kan du gjøre ytterligere noen tilpasninger:

Det er ikke alle kartene som er aktuelle å bruke. (To av dem har ikke engang data for vårt område...) Derfor er det mulig å skjule enkelte kart.
To tilleggsfunksjoner hjelper deg med det. For å få dem frem klikker du på den lille pila som peker ned til høyre for den lille Greasemonkey-apa på vektøylinjen. Velg "User Script Commands" i den menyer som kommer til syne. Du skal nå få opp to valg. "Slå av kart" og "Skjul nummer" eller "Vis nummer".

Velger du  "Slå av kart" kommer denne dialogboksen opp:

Du skriver da inn hvilke kart du ønsker å skjule med komma mellom. (F. eks 3,5,8) Klikk på OK når du er ferdig, og kartet oppdaterer seg. De kartene du angav er nå fjernet fra listen.

Som hjelp for å vite hvilke kart du ønsker å fjerne kan du få slått på nummervisning i kartlisten. Da må du slå på "Vis nummer". Her er det imidlertid en liten "bug" i systemet. Før du har brukt denne funksjonen første gang er det menyvalget "Skjul nummer" som vises. Velg dette valget selv om du ønsker å slå nummer på. Denne dialogboksen kommer da opp:

Klikk på OK. Kartnumrene er nå skjult. Men det var de jo fra før også. Så på en måte er du like langt, men nå har du hvertfall kommet dit hen at menyvalg og tilstand stemmer overens. Gå derfor inn i menyen igjen. Nå er det valget "Vis nummer" som vises. Velg dette valget, og du får opp denne dialogboksen:

Klikk OK. Kartsiden lastes på nytt, og nå har det kommet inn et tall i parentes bak det enkelte kartet i listen. Dermed er det lett å se hvilket nummer det er på de kartene du ønsker å ta ut av listen. Og fra nå av vil tilstanden for nummervisningen og hvilket menyvalg som vises være riktig.

LYKKE TIL MED NYE KART!!