Henrik Ibsen geocoin (2012) PDF Skriv ut E-post
Skrevet av GorgonVaktmester   
torsdag 12. mai 2011 19:46

Grenlandsmafiaen introduserer den 4. coinen i serien med Telemarkscoiner - Henrik Ibsen Geocoin

Forsiden viser Ibsens barndoms- og ungdomshjem på Venstøp i Skien. På baksiden er det en byste av Henrik Ibsen og et sitat fra hans mest berømte skuespill, Peer Gynt.

Coinen er sporbar på geocaching.com, har eget icon, eget prefix GM, 3D front og 2D/3D bakside.
Størrelsen er 50,8 x 33,8 x 3,5 mm

Coinen kommer som vanlig i 3 valører:

 • Antikk Kobber (100 laget)
 • Antikk Sølv (100 laget)
 • Børstet Gull LE (50 laget)
  45 er solgt til medlemmer av Grenlandsmafiaen.
  De siste 5 vil bli loddet ut på enkelte av våre events.

Klikk på bildene for å se større versjoner.

 

Coinene selges i år kun direkte fra oss i Geocaching i Grenland.
Prisen er kr. 100,- pr stk. I tillegg kommer forsendelseskostnader
Alternativt kan henting i Skien eller utlevering på event avtales.
Bestilling gjøres ved å sende en epost til Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere JavaScript for å kunne se adressen
Følgende informasjon må være med:

 • Antall du ønsker av hver valør
 • Ditt Nick
 • Navn og adresse
 • Om coinene skal sendes eller om du vil hente dem i Skien eller på event
  Vær oppmerksom på at faktura blir sendt til den epostadressen bestillingen er sendt fra. Coinene sendes straks betaling er registrert.

  Om elementene på coinen

  Forsiden - Ibsens Venstøp

  Da Henrik Ibsen ble født bodde familien i Stockmanngården (et hus som ligger ved siden av det som i dag er Handelstorget). Det var kanskje byens mest sentrale forretningsgård, og våningshuset var en staselig bygning med 10 værelser. Her drev Knud Ibsen (Henrik Ibsens far) sin assorterte detaljhandel for vin, garn og bomullsvarer, lerret, elfenbenskammer, speil, glass- og messinggjenstander, optiske artikler og meskumspiper i 1. etasje. Henrik Ibsen ble født 20. mars 1828 i hjørnerommet i andre etasje med vinduene vendt mot det tidligere torget og kirken. Stockmanngården brant ned til grunnen i den store bybrannen i 1886. (Men da hadde fam. Ibsen flyttet derfra.)

  Der bodde de i Henriks tre første leveår. Så i 1831 flyttet Familien Ibsen opp i Altenburggården (ett kvartal oppover i byen slik gatene i Skien ser ut nå). Denne gården hadde tilhørt foreldrene til Henriks mor, men Knud Ibsen hadde overtatt den året før. Dette var den tiden da Knud Ibsens forretninger var på topp. Han eide da flere eiendommer bl.a. et brenneri på Lundetangen (Skiens nest største brenneri den gangen), som han overtok etter sin svigermor. På samme måte som Stockmanngården brant den opprinnelige Altenburggården ned til grunnen i den store bybrannen i 1886. (Men da hadde fam. Ibsen flyttet derfra også.)

  Da Henrik Ibsen var 5 år (sommeren 1833) kjøpte familien gården Venstøp fem kilometer nord for Skien (som altså er huset som er avbildet på coinen). Som alle andre byer hadde Skien åpen kloakk, så familien Ibsen brukte Venstøp som sommerbolig for å slippe unna den plagsomme stanken i sommervarmen. To år etter at de kjøpte Venstøp mistet Knud Ibsen omtrent hele sin formue i løpet av kort tid på grunn av krise i trelastmarkedet. De måtte selge eller pansette alt de eide, og hjemmet med deres med innbo ble auksjonert bort. Så i 1835 måtte familien flytte ut på Venstøp for å bo der på helårsbasis. Knud Ibsen ble etterhvert også tvunget til å selge Venstøp, men de fikk fortsette å bo der som leieboere til en gang på høsten i 1843.

  Den sosiale degraderingen gjorde Knud Ibsen herskesyk og han begynte å drikke. Det fortsatt å gå nedover med han, og alle de rike omgangsvennene og også de rike slektningene begynte å trekke seg unna. Til slutt stod det så dårlig til med familien Ibsen at de heller ikke klarer å leie gården på Venstøp. Så høsten 1843 flytter de til et hus i Snipetorp i utkanten av byens sentrum som tilhørte Knud Ibsens rike halvbror Christopher Blom Paus. Dette området ble ikke tatt av flammene under bybrannen i 1886 og mange av husene fra den tiden står der ennå, bl.a. huset de bodde i. Fra dette huset hadde de en god oversikt over bryggene, og kunne se både båter og mennesker komme og gå. Knud Ibsen hadde ikke råd til å benytte alle rommene i gården og leide derfor ut leiligheten i første etasje. I et rom ved porten drev han en liten forretning sammen med sin funksjonshemmede sønn, Nicolai. Tredje juledag 1843 forlot Henrik Ibsen Skien for å gå i apotekerlære i Grimstad. Og han returnerte etter sigende aldri til Skien.

  Familien Ibsen bodde altså på Venstøp fra Henrik var 7 til han ble 15, og den perioden var en meget viktig periode i Henriks liv. Mange av stykkene hans inneholder referanser til steder og opplevelser fra de årene familien bodde der. Det er (selvsagt) en cache på Ibsens Venstøp: GCW4PA Ibsens Venstøp

  Baksiden - Byste av Henrik Ibsen

  Originalen av denne bysten står på "Sorrento plass" i Skien (N59° 12.504 E009° 36.673) som ligger der hvor Brekketrappa krysser Snipetorpgata. En identisk byste til denne er utstilt i Skiens vennskapsby i Italia, Sorrento.

  Baksiden - Sitat fra Peer Gynt

  "Ja tenke det,
  ville det,
  ønske det med!

  - Men gjøre det,
  nei det skjønner jeg ikke!


  Dette er et av de mange berømte sitatene fra Peer Gynt, nærmere bestemt fra 3. akt. Flere sitater fra Peer Gynt finnes i Brekketrappa som går fra Bysten på Sorrento plass og opp til Brekkeparken og Telemark Museum.

  Har man lyst til å lese og se mer av stedene Ibsen har bodd og andre steder han har satt spor etter seg i Skien anbefales multicachen GC1RR6P Spor etter Ibsen som tar deg på en rundtur i sentrale deler av Skien til steder hvor Ibsen har satt spor atter seg på en eller annen måte.

 •