TomTom og Geocaching PDF Skriv ut E-post
GPS Tips og triks
Skrevet av SnorreS   
tirsdag 09. mars 2010 22:28

altog Geocaching

Hvordan legge inn cacher på TomTom bil GPS og bruke dette som hjelpemiddel når du cacher

alt

Som utgangspunkt har jeg selv en TomTom GO930T. Prosedyren vil være den samme for alle andre TomTom enheter jeg kjenner til. Jeg tar også utgangspunkt i programmet GSAK. Forklaringen min nedenfor forutsetter at du har grunnleggende kjenneskap både til din egen TomTom enhet og til GSAK. Mer informasjon om disse kan du selvfølgelig finne andre steder på internett.

Poenget er å få alle ønskede Geocacher inn på TomTom enheten slik at du kan navigere etter dem som andre POIer (Points Of Interest) på TomTomen. I tillegg synes de på kartet når du er ute å kjører, og du kan få et eget type ikon per type cache samt om det er en du selv har funnet eller ikke.

Jeg bruker makroen ”TomTom.gsk” i GSAK. Selve makroen finner du her: http://gsak.net/board/index.php?showtopic=6378 Gå helt til siste innlegget i forumet for å finne nyeste versjon. I skrivende stund er det 3.0.3. Last ned filen på din PC, dobbeltklikk på den å la den installere seg i din GSAK.

Du finner en bra og detaljert bruksanvising her: http://www.follow-the-arrow.co.uk/resou ... sak_tt.pdf  Denne er på engelsk med gode bilder av hva du skal gjøre både i GSAK, kopieringen over på TomTom og hvordan du stiller inn din TomTom. Nedenfor skal jeg kort forklare på norsk hvordan jeg gjør det for min del.

Jeg har de cacher som er av interesse lastet inn i GSAK. For min del er ca. 10 000 cacher. Jeg kjører makroen hvor jeg har huket av for alle typer (Found, Disabled og Mine) + alle child waypoins. Jeg har også valgt "Different icon for each cache type" og "Export file prefix" til "GC". Så er det bare velge en filkatalog hvor filene skal ende opp. Trykk "Export". Den tar noen minutter på min databasestørrelse.

Mine valg ser slik ut vist med bilder fra skjermen:

Klikk først ”Macro” og ”Run/Manage:

Velg ”TomTom.gsk” macroen som du alt har installert og klikk ”Run”

Velg innstillinger som jeg illustrerer ovenfor, eller finn fram til hva som passer best for deg. Klikk ”Export” så starter den å jobbe.

Deretter går jeg inn i filkatalogen hvor de ble lagret og ganske enkelt kopierer alle filene som er generert over til kart-mappa på TomTom enheten. Standard Windos funksjonalitet. Jeg får 36 filer. To filer for hver type cache eller waypoint. På min GO930T så heter mappa jeg kopierer over til "Q:\Western_and_Central_Europe" og ligger på enheten og ikke på minnekortet. Men det viktige er at det er kartmappa på det kartet du bruker i TomTomen (normalt Vesteuropa eller Skandinavia). På en tidligere Tomtom Navigator jeg brukte lå kartmappa på en løst minnekort.

Og vips så finnens cacher og waypoints som POIer i TomTom på linje med bensinstasjoner, osv. Jeg har satt opp "varsling for POI" og får da lydvarsel når jeg er i en viss avstand fra de POIene jeg velger (f.eks. cacher jeg ikke har funnet ennå). Bla deg frem til dette bildet (preferanser, Administrer POI, Varsle når nær POI):

Velg en kategori, og velg lyd og avstand for varsling. Jeg bruker 100 meter og det fungerer bra.

Samtidig er det mulig å velge "Naviger til" og ta utgangspunkt i POI og velge ut fra cacher i nærheten, i by, langs rute el.l. Velg for eksempel ”Naviger til – POI i nærheten – GC Traditional” og plukk ut den du vil navigere mot.

Du må også passe på at TomTomen er innstilt til å vise POI på kartet. Da ser du cachene, parkerings-waypointene osv når du er ute å kjører. Normalt der dette automatisk valgt når du kopierer inn nye i kartmappa. Bla deg frem til dette bildet og forsikre deg om at alle du er interessert i er huket av (Endre preferanser – Vis POI på kartet):

OBS-1. En Tomtom er ofte ikke glad i at du har mer enn 100 typer POIer installert ekstra på enheten. Hvis du bruker mine innstillinger så får du 36 nye POI kategorier. Husk å ta hensyn til dette i forhold til hvor mange andre ekstra du har installert. Dette er altså i tilegg til det som alt følger med i enheten din. Hvis du velger flere en totalt 100 typer til å vises på kartet dit kan du også få problemer med at den blir treg og evt at noen ikke vil vises. Dette er normalt ikke noe problem, bare viktig å være obs på hvis du ellers legger inn mye ekstra på din TomTom.

OBS-2. Hvis du vil at cachene skal vises på kartet når du kjører må du passe på at du ikke har valgt visning av trafikkproblemer direkte på karet (gjelder bare hvis du har TMC). Hvis det står på vil ikke TomTomen vise noen POIer på kartet. Kun trafikkproblemer.

OBS-3. Grunnen til at du ikke kan bruke TomTomen helt frem til cachen er at alle nyere TomTomer er sperret i funksjonen ”lås til vei”. Det vil si at så lenge du er i rimelig nærhet av en vei så vil den vise markøren din på nærmeste vei. Til og med hvis du går inn og leser av koordinatene fra satellittbildet i TomTomen så vil den vise koordinatene for kartpunktet på den veien som er nærmest deg. Altså ubrukelig for å lete opp cachen de siste meterne, men flott for å navigere deg frem med bilen før du tar bena fatt.

I min vanlige bruk så oppdaterer jeg TomTomen en gang i uka. Altså bare genererer filene på nytt og kopierer over på TomTomen hvor jeg overskriver de gamle filene. Og når vi drar på tur velger vi en cache vi skal starte med. Jeg lar da TomTom navigere oss til den. Når vi nærmer oss ser jeg ofte evt. parkeringsforslag-waypointet på skjermen på TomTom. Parkerer der og ut på tur med Garminen Ofte ser vi også på kartet på TomTomen noen spennende cacher etter veien så det kan bli noen ekstrastopp på turen. Bare så du er advart

Det finnes også andre muligheter. Programmet du finner på www.gpsbabel.org kan konvertere GPX filer til formater som passer det aller meste av GPSer. Jeg har så vidt testet dette, men det ser ikke ut til å kunne lage egen kategori per type cache på din Tomtom. Skulle du ha en annen bil-GPS enn TomTom kan likevel dette programmet være løsningen for deg. Evt. kan du teste Garmin sin POI loader beskrevet andre steder på nettsidene til en Garmin bil-GPS. Men for TomTom er altså denne macroen kombinert med GSAK den beste løsningen jeg har funnet